MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT / ALTIN-GÜMÜŞ...

 

1. GÜMÜŞÜN VE ALTININ NİSABI

 

Gümüşün nisabı iki yüz dirhem, altının nisabı Mekke tartısı ile yirmi miskaldir.

 

1. Gümüşün nisabı iki yüz dirhemdir. Altının nisabı da yirmi miskaldir. Bu konuda icma vardır. [Bu ikisinin ağırlığını belirlemede] Mekke tartısı esas alınır.

 

[*] - Çünkü Ebu Davud ve Nesai sahih bir senetle Hz. Peygamber (s.a.v.)'den şunu rivayet etmişlerdir: Ölçüde Medine ölçüsü tartıda Mekke tartısı esas alınır. (Ebu Davud, Buyu', 3340; Nesai, Zekat, 2519)

 

2. Altın ve gümüşün darp edilmiş [para olarak basılmış] olanı ile olmayanı birbirine eşittir.

 

Yukarıda belirtilen miktarlar kesin sınırlardır; buna göre bir tartı ile tartıldığında belirtilen miktarın altında gelse başka bir tartı ile tartılınca tam gelse daha -doğru görüşe göre- nisabın gerçekleşip gerçekleşmediğinde şüphe bulunduğu için zekat gerekmez.

 

Nevevi gümüşü altından önce zikretmiştir; çünkü [piyasada] gümüş daha yaygındır.

 

Cahiliye [İslam öncesi] dönem miskali ile İslamı dönem miskali arasında fark yoktur bu da yetmiş iki habbedir. Yetmiş iki habbe de orta boylu, kabuksuz, iki tarafından ince ve uzun kısımları kesilmiş bir arpadır.

 

Dirhem ile kastedilen on tanesi yedi miskal ağırlığında gelen İslamı dönemde basılmış dirhemlerdir. Her on miskal ise on dört tam iki bölü yedi dirhemdir.

 

Cahiliye döneminde piyasada ağırlıkları birbirinden farklı dirhemler vardı. Daha sonra Hz. Ömer (r.a.) döneminde İslamı dirhem basıldı. Bir görüşe göre belirtilen ağırlıktaki dirhemler Abdülmelik b. Mervan döneminde basılmıştır. Daha sonra müslümanlar bu dirhem üzerinde icma etmiştir.

 

Dirhem altı danık ağırlığındadır. Bir danık sekiz tam beşte iki habbedir. Şu halde bir dirhem elli tam beşte iki habbedir.

 

Dirheme yedide üçü eklendiğinde bir miskal yapar. Bir miskalden onda üç azaltıldığında bir dirhem eder. Çünkü bir miskal 10/7 dirhemdir; bundan 10/3 azaltılınca geriye bir dirhem kalır.

 

Not:  Bir dirhemin yarısı ve beşte biri alındığında ortaya çıkan miktar miskalolur. Aynı şekilde bir dirhemin beşte biri ve beşte birinin yarısı alındığında kalan miskalolur. Her bir miskalonla çarpılıp yediye bölündüğünde bir dirhem çıkar.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

2. ALTIN VE GÜMÜŞTE ÖDENECEK ZEKAT MİKTARI